Reiki BhiSajya

Voor opleidingen en behandelingen

Kwaliteit en tarieven van aanbieders

Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van reikicursussen met grote verschillen in kwaliteit en tarief. 

De manier waarop Mikao Usui Reiki beoefende en de lesmethode die hij heeft opgezet is de basis voor het systeem waarmee we nu nog werken. Zelf rekende hij heel reële bedragen en gaf aan dat dit ook als een energie-uitwisseling moet worden gezien. De balans moet kloppen en op deze manier is reiki ook voor veel mensen bereikbaar. In Nederland werken veel reikimasters volgens dit principe en rekenen zij eerlijke en betaalbare tarieven. Een groot deel van deze reikimasters zijn in Nederland aangesloten bij Reikimastervereniging de Cirkel. De Cirkel accepteert leden met een duidelijk gekwalificeerde achtergrond om de kwaliteit van de cursussen te waarborgen. 

Aan de andere kant is er ook een afsplitsing ontstaan op Hawaï, genaamd de Reiki Alliantie, waarin cursussen worden aangeboden tegen heel hoge tarieven. Deze tak is nog steeds actief, ook in Nederland. Het grootste verschil met de Cirkel is dat door de Alliantie de tarieven bewust worden hooggehouden. De Alliantie geeft zelf aan dat zij de 'enige echte Reiki' onderwijzen, wat absoluut een onterechte bewering is. 

Daarnaast zijn er veel andere reikivormen bedacht, zoals Rainbowreiki, Tera-Mai/Seichem, Angel reiki en Shambhala reiki. Deze zijn echter allemaal afgeleid van de originele Usuimethode waarin Reiki BhiSajya lesgeeft. 

Ook zijn er aanbieders die korte cursussen geven (soms zelfs alleen schriftelijk....) en waarbij de masteropleiding maar één middag duurt. De kosten zijn vrij laag maar de vraag is wat je eraan gaat hebben. Normaal is het pas mogelijk master te worden nadat je heel veel kennis en ervaring hebt opgedaan, wat meestal toch wel een paar jaar duurt. Ik heb mijn twijfels bij de masters die een internetcursus volgen en dan cursussen gaan geven. Want hoe gaat de nieuw opgeleide master lesgeven? Hoeveel kennis gaat deze doorgeven aan zijn of haar cursisten? En hoe gaan die cursisten dan weer anderen behandelen? Het is een slechte ontwikkeling waar we als serieuze reikibeoefenaars helaas weinig aan kunnen doen. 

Als master bij Reiki BhiSajya ben ik aangesloten bij Reikimastervereniging de Cirkel. Ik ben een voorstander van eerlijke tarieven en ik geef les op de originele manier volgens de principes van Mikao Usui. U ontvangt de initiaties en leert alle technieken op een duidelijke en praktische manier. U ontvangt hierbij schriftelijk lesmateriaal en het certificaat bij uw cursus. De cursussen zijn zeer volledig en u zult uzelf en anderen direct kunnen behandelen. 

Inmiddels zijn veel cursisten door BhiSajya opgeleid die een goed lopende praktijk opgezet hebben en waarvan een gedeelte ook verder is gegaan als zelfstandig Usui Reikimaster.