Reiki BhiSajya
Voor opleidingen en behandelingen

Reiki en kwaliteit

Bij Reiki BhiSajya leert u Reiki volgens 'The Traditional Usui System of Natural Healing'.  Al 20 jaar worden maandelijks cursussen gegeven op de originele manier. U werkt samen met een klein groepje medecursisten en met veel individuele begeleiding. 

Reiki is een ambacht en tijdens de cursussen leert u de geschiedenis van Reiki en de werking van energie goed kennen. U wordt afgestemd op de universele energie en leert hoe u uzelf en anderen kunt behandelen. Direct na de cursus kunt u zelf met de energie gaan werken. 

Zelf ben ik geen voorstander van grote groepen of online of schriftelijke lessen. Het ambacht en de kennis om een goede behandelaar te worden verdwijnen in hoog tempo. Juist doordat bij dat soort opleidingen cursisten zonder enige ervaring de titel ReikiMaster kunnen krijgen zal het ambacht en de kennis van Reiki achteruit gaan. 

Bij enkele van dit soort opleidingen zijn inwijdingen en oefendagen voor de graden Reiki 1 en 2 niet inbegrepen maar optioneel. Indien de cursist dat wil kan daarvoor bijbetaald worden. Alleen voor het onderdeel Reikimaster is een inwijding nodig. Dat is op z'n minst vreemd te noemen want juist de inwijdingen zorgen er voor dat de energie gaat stromen dus dit is tijdens de cursus Reiki 1 al essentieel. Iedere goede ReikiMaster weet dat Reiki pas werkt na de eerste inwijding dus ik begrijp niet helemaal waarom dit alleen als optie wordt aangeboden.

Ook het oefenen is soms niet opgenomen tijdens een cursus. Dat is al net zo vreemd want tijdens de cursus reiki 1 is het juist belangrijk dat cursisten vertrouwd raken met het Reikigevoel in hun handen. Tijdens het oefenen komt de energiestroom op gang en horen de cursisten te leren wat er gebeurt tijdens een behandeling en hoe dat voelt. Ook worden de basishandposities geoefend zodat er samen met de medecursisten de kracht van de energie ontdekt kan worden. Het oefenen zorgt ervoor dat cursisten vertrouwen krijgen in wat ze doen en herkennen wat er gebeurt. 

De kracht kan pas worden ontdekt door het werken met Reiki en dat is een heel individueel proces waarbij een goede begeleiding hoort. Alleen dan komt Reiki tot zijn recht en zal een cursist de energie begrijpen en veel plezier krijgen in het werken met de energie en het geven van behandelingen.

Master worden

Een goede ReikiMaster is vaak al jaren als behandelaar aan het werk voordat er gedacht kan worden aan het lesgeven in Reiki. Na een cursus Reiki 1 is het goed om eerst ervaring op te doen om voldoende basis te hebben om verder te gaan met Reiki 2. Pas wanneer je de kracht en mogelijkheden van de energie goed kent heeft het zin om je kennis te verdiepen met een volgende cursus. Ook na Reiki 2 is het verstandig de nieuwe mogelijkheden goed te onderzoeken en te gaan werken met de symbolen om daar de kracht van te ontdekken. ReikiMaster worden is een traject van veel ervaring opdoen, veel lezen, zelfontwikkeling en daarna onder begeleiding van een andere ervaren Master je eigen lesmateriaal en cursusopbouw maken. 

Het kiezen van een goede opleider

Tegenwoordig is het lastig om uit het enorme aanbod een geschikte cursus uit te kiezen. Er worden kwalificaties gegeven die vaak niet reëel zijn en waarbij wij als groep serieuze masters veel vraagtekens hebben. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf waarvoor je Reiki wil gaan gebruiken. Reiki voor je huisdier vraagt minder kennis dan wanneer je een praktijk wil gaan starten  en anderen wil gaan behandelen of op den duur als ReikiMaster wil gaan werken. Wanneer je een goede behandelaar wil worden en serieus het ambacht wil leren is het in ieder geval belangrijk kritisch te zijn en de opleiding daarop te selecteren. 

Reiki en de verschillende tarieven

Naast het verschil in kwaliteit van de opleidingen zijn er ook grote verschillen in cursustarief. Veel Nederlandse ReikiMasters zijn aangesloten bij de Vereniging van ReikiMasters Cirkel. Ook Reiki BhiSajya is hier lid van. De Cirkel is voorstander is van betaalbare en eerlijke prijzen om Reiki toegankelijker te maken voor iedereen. Daarnaast is de Cirkel actief in het stimuleren van kwaliteit binnen alle Reikiopleidingen in Nederland. Daarnaast bent u misschien al de hogere tarieven van de ReikiAlliance tegengekomen. Het verschil tussen de stromingen is vooral de prijs. De cursussen worden allebei volgens het Usui systeem gegeven en bij allebei de stromingen zijn er opleidingen van betere of wat mindere kwaliteit.