Reiki BhiSajya
Voor opleidingen en behandelingen

Wat is Reiki?

Reiki is een eeuwenoude natuurlijke geneeswijze gebaseerd op het werken met universele levensenergie.  Deze energie bevindt zich van nature in ons lichaam en overal om ons heen. In optimale staat zorgt dit voor balans en kracht in lichaam en geest.

Deze manier van werken met universele levensenergie is herontdekt door de Japanse arts, boeddhistisch monnik en theoloog Dr. Mikao Usui (1865-1926). 

Door zijn vroegere ervaringen in het werken met zijn eigen energie (magnetisme, in Japan genaamd Kiko) ontdekte hij beperkingen zoals het moe worden en het overnemen van klachten van cliënten. In een zoektocht naar een betere manier ontdekte hij oude documenten geschreven in het Sanskriet. 

Deze documenten gaven inzicht over een volledig andere manier van werken. Het was echter niet direct mogelijk om over te schakelen naar dit andere systeem. 

Volgens de overlevering waren daar 21 dagen van meditatie op de heilige berg Kurama voor nodig. Tijdens deze meditatie stemde hij zich af op de universele, kosmische energie en mediteerde daarbij met de symbolen die hij in de documenten had gevonden. 

Na deze 21 dagen vond er een plotselinge verandering in zijn energiesysteem plaats waarna hij behandelingen kon geven zonder de nadelen die hij daarvoor ondervond.

Hierna is dr. Usui gestart met het geven van behandelingen op allerlei gebied en richtte hij klinieken op waar hij enorm veel goed werk deed.

Samen met goede vriend en legerofficier dr. Hayashi ontwikkelde hij de manier om anderen op te leiden en dit resulteerde in het 'Original Usui System of Natural Healing'.

Hij ontwikkelde dit systeem oorspronkelijk als een spirituele weg naar geluk, harmonie en verlichting. Meditatie en de Gokai (de 5 principes) waren de kern van zijn onderwijs. 

Een heel belangrijk onderdeel van de opleiding zijn de zogenaamde 'inwijdingen' of 'initiaties'. Tijdens deze inwijdingen worden (ook door middel van Reiki-energie)  het energieveld en de meridianen van de leerling aangepast en afgestemd. Hierdoor zal de energie voelbaar gaan stromen en kan de leerling hier zelf mee gaan werken. De inwijdingen brengen het proces op gang, het oefenen zorgt voor herkenning van het gevoel in de handen en de bijbehorende uitleg en theorie voor kennis.

 De werking van energie

Indien de energiehuishouding verstoord is kan dit aanleiding geven tot klachten van lichamelijke, emotionele en/of mentale aard. Dit gebeurt door bijvoorbeeld voeding, medicatie, straling, emotionele of lichamelijke trauma's. Wij noemen dit blokkades maar vaak betreft het ontstekingen, onbalans tussen hersenhelften, afvalstoffen, littekens etc.

Doordat een behandelaar zijn of haar handen op of boven de plek houdt wordt de universele energie direct door de ontvanger opgenomen. De frequentie van de energie is vaak voelbaar als warmte of tinteling. De energie werkt in op de blauwdruk van de ontvanger en kan niet geforceerd worden. In sommige gevallen zijn meerdere behandelingen nodig maar vaak wordt het genezingsproces direct in werking gezet.

Het lichaam gebruikt deze externe energie om de blokkades op te heffen en het genezingsproces te activeren. Daarnaast zorgt de energie voor meer mentale stabiliteit waardoor mensen sterker in hun schoenen komen te staan. Naast een behandeling op fysiek niveau zal deze automatisch ook op mentaal/emotioneel niveau werken als dit voor de ontvanger van belang is.

Uiteraard zijn wij ons als behandelaar (of cursist) bewust dat Reiki nooit als vervanging voor reguliere geneeswijzen mag worden gezien en zullen wij ons niet mengen in medische adviezen.