Reiki BhiSajya
Voor opleidingen en behandelingen

Verklaring van Kwaliteit


Als Aanbevolen Opleider van de Vereniging van ReikiMasters Cirkel voldoen mijn opleidingen aan onderstaande kwaliteitseisen:


Tegenwoordig is het lastig om uit het enorme aanbod een geschikte cursus uit te kiezen. Er worden kwalificaties gegeven die vaak niet reëel zijn en waarbij wij, als groep serieuze masters, veel vraagtekens hebben. 

De Vereniging van ReikiMasters Cirkel is actief in het stimuleren van kwaliteit binnen het grote aanbod van Reikicursussen en opleidingen binnen Nederland. Als lid van deze vereniging (en zelf actief in de kwaliteitscommissie) heb ik de verklaring ondertekend en ben ik opgenomen in het register van Aanbevolen Opleiders. 

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de Vereniging Cirkel.

Het belang van een goede opleiding....

Een goede opleiding geeft een uitgebreide uitleg over de werking van energie en zorgt dat iedere cursist hierop afgestemd wordt tijdens de inwijdingen. Daarnaast is het belangrijk dat er tijdens de cursus veel geoefend kan worden om het gevoel in de handen te leren kennen. Al tijdens de cursus leer je zo het reikigevoel in je handen herkennen en leer je om jezelf en anderen een volwaardige behandeling te geven. Je leert de energie kennen en krijgt feedback van je medecursisten waardoor vertrouwen ontstaat en je ook in je eigen omgeving een behandeling zult durven geven. Zonder oefenen weet je niet welke sensaties je kunt voelen en wat deze betekenen. 

Helaas is het oefenen tegenwoordig niet altijd meer opgenomen tijdens een cursus. Ook blijkt er vaak 'plotseling' geen tijd meer voor te zijn. Er zijn momenteel grote aanbieders actief die schermen met een accreditatie of aansluiting bij bijvoorbeeld het CAT die weinig kennis van zaken hebben. Het probleem is vooral dat een cursist in eerste instantie niet weet wat hij of zij gemist heeft en ervan uitgaat dat de opleiding prima was. In deze gevallen zijn de reviews dus niet echt veelzeggend.

Inwijdingen (of afstemmingen)

Ook apart is dat er tegenwoordig bij sommige Reiki 1 en 2 opleidingen geen inwijdingen (of afstemmingen) worden gegeven omdat deze optioneel en tegen bijbetaling aan te vragen zijn. Dat is op z'n minst vreemd te noemen want juist de inwijdingen zorgen er voor dat je afgestemd wordt op de Reiki energie.  Wanneer je niet bent ingewijd werk je met je eigen energie en dat kan ervoor zorgen dat je vermoeid raakt of klachten overneemt. 

Het kiezen van een goede opleiding

De kracht kan pas worden ontdekt door het werken met Reiki en dat is een heel individueel proces waarbij een goede begeleiding hoort. Alleen dan komt Reiki tot zijn recht en zal een cursist de energie begrijpen en veel plezier krijgen in het werken met de energie en het geven van behandelingen. Een schriftelijke cursus, online inwijdingen, grote groepen cursisten of een onbereikbare Master zijn geen goede signalen wanneer u serieus behandelingen wil leren geven.

De verschillende Reiki stromingen

De her-ontdekker van het (eeuwenoude en vergeten) systeem van het werken met Universele Levensenergie was Dr. Mikao Usui. Hij was degene die onze manier van behandelen, lesgeven en inwijden heeft uitgewerkt. Hij noemde dit complete systeem het Original Usui System of Natural Healing.  Alle Reikivormen in het westen zijn gebaseerd op dit oorspronkelijke systeem. 

Na verloop van tijd zijn er echter veranderingen aangebracht, zoals het toevoegen van extra mantra's, inwijdingen, symbolen of technieken. Deze aanpassingen resulteerden in ongeveer 170 nieuwe stromingen die vaak claimen beter, sterker of vollediger te zijn. Uit nieuwsgierigheid heb ik wat uitstapjes gemaakt en hierdoor werd het voor mij heel duidelijk om alleen met de originele vorm te blijven werken. Voor mij is het belangrijk mijn cursisten zo zuiver mogelijk les te geven in de oorspronkelijke manier zoals Usui het bedoeld heeft.